Saturday, December 13, 2008

Dublin dari kaca mata aku..

Alhamdulillah percutian keluarga kami ke Dublin,Ireland pada hari raya haji yg lalu telah selamat dgn jayanye...perjalanan ambil masa 45minit penerbangan dari East Midlands Airport ke Dublin Airport...kemudian naik bas 30minit ke bandar Dublin..hotel kami betul2 di city centre agak memudahkan untuk jalan2 sekitar city centre..selama 2 malam di Dublin city 9-11/12/08 sempat jugak kami cover tourist attraction yg wajib kene pegi kalo pegi Dublin..Trinity College, Temple Bar, Dublin Castle, O'Connel Street, Ha'Penny Bridge, Moore Street Market, Custom House, Molly Malone etc..


gambar2 sekitar Dublin city



Dublin sebuah bandar di pesisir Sungai Liffey..mcm bandar2 besar lain jugak..agak sibuk..yg best senibina bangunan lama masih lagi terpelihara..kalau nak dibandingkan dgn England rasanya barang2 kat Dublin agak mahal..jauh lagi murah di UK rasanya...biarpun christmas sale ada kat mana2 tapi masih lagi mahal...jadi takde le nk shopping ape pn..save bajet..


keindahan malam di Dublin..

makanan halal tak susah untuk cari di Dublin..sempat la jugak kami singgah 2 kedai makanan halal..harganya reasonable..takde la mahal sangat..tapi yg paling kami miss nasi beriyani ayam dan lamb chop dekat kedai Madina..cukup berselera makan..mungkin sebab kepenatan jalan2 dan lapar agaknya kot...

3 comments:

i-chimera said...

dublin pun ada nasik beriyani... tukang masak melayu ke mamak...

LilySara (WanIntan) said...

Salam..biasa ler Dublin tak berapa besar klu dlm 2 ari tuh smua dah leh jelajah town city die...klu bab makan memang mudah nak dapat kat Dublin tuh..tapi bkn org kita ler masak...hehehe tapi tak per janji HALAL makanan die....next time mai ireland mari ler singgah kat gumah....

rauhunt said...

Patutla napok letih je muko Nia ..rupanyo sapa ko malam jalan2 d Dublin ..mesti puah ati walau letih ..lawa kakloh bandar nya